Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
Ongeveer vijf procent van alle kinderen in Nederland kampt met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Kinderen met TOS hebben hardnekkige problemen in de taalontwikkeling, zonder dat er sprake is van andere beperkingen, zoals problemen met het gehoor, ernstige fysieke of emotionele problemen, cognitieve beperkingen of afwijkende omgevingsinvloeden. De groep is zeer divers, zowel wat betreft de ernst als de aard van de problematiek.
Als een kind na een half jaar tot één jaar logopedische begeleiding de achterstanden t.o.v. leeftijdgenoten niet inloopt zou er sprake kunnen zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
TOS kan gevolgen hebben op de andere ontwikkelingsgebieden van het kind:
- Kinderen kunnen onvoldoende meedoen in spel, met elkaar praten als ze te weinig taal hebben;
- Kinderen kunnen leerproblemen ontwikkelen omdat gesproken taal de basis is van geschreven taal en op school heel veel via taal geleerd wordt;
- Kinderen beseffen vaak dat ze tekort schieten met hun spreken en dit kan frustrerend zijn waardoor ze boos kunnen worden of zich terugtrekken.
Vroegtijdige logopedische behandeling van een TOS is van groot belang om deze problemen zo goed mogelijk te voorkomen of te beperken.
In onze praktijk zijn wij tevens gespecialiseerd in taalbehandelingen bij autisme en ADHD. Nicole van der Weele is gespecialiseerd autismecoach.