Stottertherapie

Binnen ons centrum zijn meerdere stottertherapeuten werkzaam. Wij werken volgens de Richtlijn Stotteren. Deze richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. De Richtlijn Stotteren geeft algemene informatie over stotteren, waar een goede behandeling aan moet voldoen, hoe nazorg eruit ziet en wanneer het (vooral met jonge kinderen) verstandig is om naar een stottertherapeut te gaan.

Wat is stotteren?

Stotteren is een verstoring in het vloeiend spreken. Dit uit zich in herhalingen, verlengingen en/of blokkades. Deze stotterkenmerken en de reacties daarop zijn verschillend per persoon. De reacties die wij binnen de stottertherapie zien, zijn bijvoorbeeld het vermijden van spreeksituaties, het uitstellen van het geven van een reactie of een ander woord bedenken.

Juist deze individuele gedachten, gevoelens en reacties vragen om stottertherapie op maat. Stottertherapeuten zijn in staat de individuele problematiek nauwkeurig te beschrijven, met alle invloeden vanuit de persoon die stottert én zijn/haar omgeving. Daaruit volgt een voorstel tot individuele therapie, die in nauw overleg met de cliënt wordt uitgevoerd. Stottertherapeuten zijn meestentijds logopedisten, soms ook psychologen, die zich extra hebben gespecialiseerd in stotteren en in stottertherapie.